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昔、レモンハートのマスターが究極のマティーニについて語った回に、ジンとベルモットをグラスに入れ、一晩冷蔵庫で寝かし、翌日飲む。という話があったと思うんです。寝かせることによってジンとベルモットが馴染む、ということなのでしょう。

今回は、ジンとベルモットをステアせず、そのまま真空パックに入れ冷凍庫へ入れてみました。空気に全く触れない状態で寝かせたジンとベルモットはどこまで馴染むのか?当然、ステアの際に出る水分もゼロ。超ソリッドなマティーニです。
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翌日、冷凍庫から取り出し、中身をタンブラーに移し、半分はそのままカクテルグラスへ、半分はステアをしてカクテルグラスへ。

結果、直接グラスへ注いだほうはソリッド過ぎて美味しくない!香りもたたない感じです。

ステアはいかに氷を溶かさず、水っぽくせずに冷やすか?というのが肝なんですけど、やはり少量溶ける氷の水もミキサーのうちの一つと捉え、それを念頭においてステアすることが重要です。それプラス空気に触れさせて、香りを立ち上げてあげる、というのも重要なポイントだと思います。ワインやモルトウィスキーを飲む時のスワリングのイメージです。

ジンとベルモットの割合に関するドライ論争はさておき、いかなる割合でつくるにしても、やはり美味しいマティーニは“ステア”が必要である。というのが今回の実験の結論です。

こんなことを書くと、直接グラスでつくるネイキッド系、はたまたボンドのようなシェーク・マティーニはどうなるんだ!なんて反論も出てきそうですが、もちろん、その日の気分でこれらのマティーニを楽しむのもバーでの粋な遊び方。

シンプルゆえに奥が深い。突き詰めても突き詰めても、次から次へと新たな発見があるカクテルです。さすがキング・オブ・カクテル!




"The king who was evacuated."

There was one of story in comic Bar Lemon Hart. The story is the bar master talk about the ultimate martini. Pouring gin and vermouth into the glass, put it in the fridge overnight. Then drink it next day. It means making gin and vermouth blend well.

This time, I put gin and vermouth in pack without stir, and evacuated.How much does gin and vermouth blend well under without air? Of course, this martini is very solid.

The next day, took it from freezer and the contents poured to the tumbler. Then half portion into the cocktail glass directly, the other into the cocktail glass after stir.

The result, the martini that poured a cocktail glass directly does not taste good. And the fragrance is less.

What is "stir"? It is very important that chilling without watery for stir. But we should see the water that from the ice embedded in one of content. And touch the air for coax out flavor. It's like swirling when drinking a wine and a malt whisky.

Putting aside the debate of percentage of gin and vermouth, anyway when we make a nice martini, we need technique of "stir". It's my conclusion.

Of course you can play any martini that shaken martini like a Bond or naked martini (no stir, no shake) the mood of the day at bar. It's a chic.

The martini is simple, so deep. There's always more to learn. It's the King of Cocktail truly!
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